Supporting businesses since 1983

Simplified expenses part 2

Simplified expenses are a way of calculating some of your business expenses using flat rates instead of working out your actual business costs. You don’t have to use simplified expenses. You can decide if it suits your business. 

This article will show you how to calculate simplified expenses for vehicles. 

Vehicles

Calculate your car, van or motorcycle expenses using a flat rate for mileage instead of the actual costs of buying and running your vehicle, eg insurance, repairs, servicing, fuel.

You can’t claim simplified expenses for a vehicle you’ve already claimed capital allowances for, or you’ve included as an expense when you worked out your business profits.                                                   

Cars and goods vehicles first 10,000 miles = 45p Flat rate per mile with simplified expenses

Cars and goods vehicles after 10,000 miles = 25p Flat rate per mile with simplified expenses

Motorcycles = 24p Flat rate per mile with simplified expenses

Example: You’ve driven 11,000 business miles over the year.

Calculation:

10,000 miles x 45p = £4,500

1,000 miles x 25p = £250

Total you can claim = £4,750

You don’t have to use flat rates for all your vehicles. Once you use the flat rates for a vehicle, you must continue to do so as long as you use that vehicle for your business.

You can claim all other travel expenses (eg train journeys) and parking on top of your vehicle expenses.

Living at your business premises

A small number of businesses use their business premises as their home, eg a guesthouse, bed and breakfast or small care home.

You can use simplified expenses instead of working out the split between what you spend for your private and business use of the premises.

With simplified expenses, you calculate the total expenses for the premises.

Then use the flat rates to subtract an amount for your personal use of the premises, based on the number of people living on the premises and claim the rest as your business expenses.

Number of people: 1 = £350 Flat rate per month

Number of people: 2 = £500 Flat rate per month

Number of people: 3+ = £650 Flat rate per month

Example

You and your partner run a bed and breakfast and live there the entire year. Your overall business premises expenses are £15,000.

Calculation:

Flat rate: 12 months x £500 per month = £6,000

You can claim: 

£15,000 - £6,000 = £9,000

If someone lives at your business premises for part of the year, you can deduct only the relevant flat rate for the months they live there.

Example

You and your partner run a bed and breakfast and live there the entire year. Your child is at a university for 9 months a year but comes back to live at home for 3 months in the summer.

Calculation:

Flat rate: 9 months x £500 per month = £4,500

Flat rate: 3 months x £650 per month = £1,950 

Total = £6,450

You can claim: 

£15,000 - £6,450 = £8,550

 

Source: GOV.UK

Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. 

Share

You might also like…

Got a business question?

We're here to help. Get in touch.  

Book your free appointment below:

;

Cookie Policy

We use cookies. See our Cookie Policy